• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Forside
  • Ved dødsfald
  • Om AIACE
    • Om os – vedtægter mm.
  • Log ind
AIACE-DANMARK

AIACE-DANMARK

AIACE er en forening af tidligere ansatte ved EU-institutionerne.

VED DØDSFALD – praktiske oplysninger

Åbn pdf-version af denne side

Man bør så vidt muligt i tide forberede sine efterlevende på de praktiske og administrative forhold, de specielt bør være opmærksomme på.
Ved dødsfald vil afdødes konto straks blive spærret for udgående betalinger (men ikke lukket for indbetalinger).

Anmeldelse til EU

Hvis afdøde modtog pension eller anden ydelse fra EU, eller hvis afdøde var en pensionsmodtagers ægtefælle, barn eller anden person, for hvem pensionsmodtageren modtog forsørgertillæg, skal dødsfaldet anmeldes, bedst ved fremsendelse af en kopi af dødsattesten til Kommissionens pensionsafdeling via email: PMO-Survie@ec.europa.eu eller telefonisk: +32 2 29 52017, fax: +32 2 29 65373 eller med posten (MERO PMO2, 41 Av. de Tervueren, B-1049 BRUXELLES).
Hvis afdødes hjeminstitution var Europa-Parlamentet, Domstolen eller EØSU, skal pensionsafdelingen i hjeminstitutionen også underrettes, se kontaktoplysninger i afsnit 4.7 i Vademecum.

Begravelseshjælp

Omkostningerne ved begravelse eller bisættelse kan let løbe op i betragtelige beløb. En typisk bisættelse koster mindst 30.000 kr. Der kan opnås tilskud hertil fra følgende kilder:

Den danske sygesikring
Afdødes eventuelle formue indvirker på hjælpens størrelse. Var afdøde født før 1. april 1957, udgør begravelseshjælpen dog altid mindst 1.050 kr.
Hvis der medvirker bedemand, vil denne påtage sig at hæve begravelseshjælpen.

EU-Sygekassen
Ved en tilsluttets død udbetales der en fast godtgørelse på 2.350 EUR, jf. artikel 72 i vedtægten og artikel 25 i den fælles sygeforsikringsordning. Hvis det er en supplerende dækket ægtefælle, der er afgået ved døden, nedsættes godtgørelsen med det beløb, der er modtaget i tilskud fra det offentlige (normalt 1.050 kr.). Godtgørelsen indbetales normalt på den tilsluttedes konto kort tid efter, at dødsattesten er indsendt til Kommissionens/hjeminstitutionens pensionskontor, se ovenfor. Er der en efterlevende pensionsberettiget ægtefælle, vil den dog som oftest blive indbetalt på den efterlevendes konto, der derfor bør oprettes snarest muligt. Hvis det er den tilsluttede selv, der er død, og der ikke er nogen ægtefælle, og kontoen allerede er lukket, udbetales den til de efterladte børn eller enhver anden person, som godtgør at have betalt for begravelsen. Ved problemer kan man henvende sig til pmo-rcam-bru-frais-funeraire@ec.europa.eu. En eventuel transport af liget dækkes hverken af EU-Sygekassen eller af den danske sygesikring, men kun af en eventuel privat rejseforsikring.

Pension
Har en EU-pensionist ved sin død ingen pensionsberettigede efterladte, ophører pensionen med udgangen af den måned, hvor dødsfaldet finder sted.

Efterlader pensionisten sig imidlertid en ægtefælle og/eller eventuelle uforsørgede børn, vil den sædvanlige ydelse fra EU, som afdøde hidtil modtog, fortsat blive udbetalt i yderligere tre måneder efter den måned, hvor dødsfaldet fandt sted. Er den efterladte pensionsberettiget, vil ydelsen så vidt muligt blive indbetalt på den efterladtes nye konto, der bør oprettes snarest muligt.

Efter udløbet af de tre måneder er den efterlevende ægtefælle normalt berettiget til en efterladtepension på ca. 60% af den ydelse, som afdøde modtog. Efterladtepensionen udgør mindst 35 % af den sidste grundløn, den afdøde modtog, men kan dog ikke overstige den pension, som afdøde modtog på sin dødsdag, og hvis der efterlades uforsørgede børn, vil disse endvidere have ret til børnepension.

Det er ifølge personalevedtægten en betingelse for ægtefællens ret til efterladtepension, at ægteskabet ved dødsfaldet har varet mindst et år, hvis det blev indgået inden pensioneringen, eller 5 år, hvis ægteskabet blev indgået efter pensioneringen. Der har været en retssag om den efterladtes ret til pensionen i et tilfælde, hvor ægteskabet (indgået efter pensioneringen) havde varet i mindre end 5 år. Den retssag vandt den efterladte i første instans, men i appelsagen vandt Kommissionen. Er ægteskabet indgået efter pensioneringen, er ægtefællen altså kun berettiget til efterladtepension, hvis ægteskabet ved dødsfaldet har varet i mindst fem år. Selv mangeårigt faktisk samliv udløser ikke ret til efterladtepension.

Er den efterladte selv EU-pensionist, vil den efterladtes egen alderspension og efterladtepensionen blive kumuleret ved skatteberegningen. Dette vil oftest bevirke, at skatteprocenten for det samlede beløb bliver højere end før.

Indgår den efterlevende ægtefælle senere et nyt ægteskab, bortfalder retten til efterladtepension. Den efterlevende får dog som kompensation udbetalt en affindelsessum svarende til to års efterladtepension, medmindre der stadig er uforsørgede børn efter den afdøde. Udbetalingen af affindelsessummen overføres som et engangsbeløb til den sædvanlige konto inden for nogle måneder efter fremsendelsen af den nødvendige dokumentation.

En separation har ingen retsvirkninger i forhold til pensionsretten, så længe parterne ikke er skilt. En frasepareret ægtefælle har altså samme ret til efterladtepension som en samlevende ægtefælle.

En tidligere ægtefælle, der ved dødsfaldet havde ret til underholdsbidrag fra den afdøde, har også ret til efterladtepension. Pensionsbeløbet deles efter omstændighederne mellem de  forskellige berettigede i forhold til hvert ægteskabs varighed. En tidligere ægtefælle kan dog aldrig modtage en efterladtepension, der er større end det hidtidige underholdsbidrag. For nærmere detaljer henvises til vedtægtens artikel 80 og bilag VIII, kapitel 4.

Såvel efterladte- som børnepension er fritaget for national beskatning, da den beskattes af EU, jf. afsnit 3.4. i Vademecum.

EU-Sygekassen

Modtageren af en efterladtepension vil obligatorisk være tilknyttet EU-Sygekassen, og dækningen vil være mindst lige så god som før dødsfaldet. Hvis den tidligere tjenestemand først gik på pension efter at have nået pensionsalderen, vil den efterladte være primært dækket – også selv om den pågældende fortsat arbejder og tidligere kun var supplerende eller slet ikke dækket. Gik den tidligere tjenestemand imidlertid på pension før den normale pensionsalder, gælder den primære dækning kun, hvis den efterladte ikke har nogen ”indtægtsgivende erhvervsmæssig beskæftigelse”, jf. vedtægtens art. 72, stk. 2, henholdsvis 2a.

Modtageren af en børnepension kan være tilknyttet EU-Sygekassen (med primær dækning), men det er ikke obligatorisk.

Regninger kan fortsat indsendes til EU-Sygekassen også efter dødsfaldet, men det bør ske snarest muligt. En efterlevende ægtefælle, der ikke tidligere var selvstændigt medlem af Sygekassen, skal i de første tre måneder (indtil afdødes pension bliver erstattet af efterladtepension) indsende alle regninger med angivelse af afdødes pensionsnummer – også regninger, der vedrører den efterlevende ægtefælle selv. Refusionsanmodningen underskrives af ægtefællen eller den person, der varetager de praktiske ting, med klar angivelse af navn og relation/funktion i forhold til afdøde. Refusionen vil blive indbetalt på afdødes sædvanlige konto, der derfor ikke bør lukkes for tidligt.

Kort fortalt: Hvad gælder for de efterladte?

  • Hvis afdøde var (primært eller supplerende) dækket af den fælles sygesikring, vil der blive udbetalt en fast begravelsesgodtgørelse på €2350 (evt. med fradrag af den danske sygesikrings tilskud).
  • Afdødes pension ophører med udgangen af den måned, hvor dødsfaldet finder sted. Er der efterladte, vil afdødes fulde pension (inkl. evt. husstandstillæg) dog fortsat blive udbetalt i yderligere tre måneder efter den måned, hvor dødsfaldet fandt sted. Er den efterlevende pensionsberettiget, vil pensionen blive betalt på den efterlevendes egen konto. Ellers udbetales den på afdødes konto, der ikke bør lukkes for tidligt.
  • Efterladtepensionen/børnepensionen udbetales fra den fjerde måned efter den måned, hvor dødsfaldet fandt sted
  • En efterladt ægtefælle/barn er normalt dækket af EU-Sygekassen på samme vilkår som den afdøde tidligere ansatte (vedtægtens art. 72, stk. 2, henholdsvis 2a).
  • Ægtefællen og eventuelle forsørgelsesberettigede børn skal ved boopgørelsen betale arveafgift af
    • afdødes faste ejendom i det land/de lande, hvor den befinder sig
    • afdødes øvrige formue i det land, hvor afdøde var skattemæssigt hjemmehørende
  • Pension, der udbetales af EU til en efterladt ægtefælle og til eventuelle forsørgelsesberettigede børn, er fritaget for national beskatning, da pensionen beskattes af EU.

Hvis du ønsker at blive kontaktet af en socialrådgiver fra din institution, kan du henvende dig direkte til din institutions velfærdstjeneste. Nedenfor finder du oplysninger om de største institutioners tjenester. Se også VADEMECUM side 76. Du kan også henvende dig direkte til AIACE-Danmark.

Kommissionens velfærdstjeneste
Tlf.: +32 2295 9098
E-mail: hr-bxl-aide-pensionnes@ec.europa.eu
eller hr-lux-assistants-sociaux@ec.europa.eu
Europa-Parlamentets velfærdstjeneste
LUX: servicesociallux@ep.europa.eu
Tlf.: +352 4300-22495/22591/27631
BRUX: servicesocialbru@ep.europa.eu
Tlf.: +32 2 284 3575/2937/1480
Rådets velfærdstjeneste (Welfare Unit)
Tlf.: +32 2281 6111
E-mail: unite.sociale.pensionnes@consilium.europa.eu
Domstolens velfærdstjeneste
L-2925 Luxembourg
Tlf.: +352 4303 4584
E-mail: pensions@curia.europa.eu

Primær Sidebar

  • Bliv medlem!
Med EU Login har du adgang til
  • PMOMOBILE (link til guide)
  • Sygekassen online
  • MyRemote (SYSPER, MyIntraComm, pension)
    • SYSPER guide
  • Kontoadministration

Kontakt til PMO uden EU-Login:
Sygekassen (9.30-12.30): +32 2 299 77 77
KOM Pensionsafdeling (ma-on-fr 9.30-12.30): +32 2297 8800
Henvendelser fra efterladte og Anmeldelse af dødsfald (med dødsattest):
PMO-Survie@ec.europa.eu /+322 295 2017
Hvis hjeminstitutionen var EP, Domstolen eller EØSU, skal dødsfald anmeldes til hjeminstitutionens pensionsafdeling, se ”Ved dødsfald”.

© Aiace Danmark © 2007–2023 - Gengivelse af materiale fra https://aiace.dk er kun tilladt efter forudgående tilladelse fra AIACE-Danmark.
For yderligere information kontakt: aiace@aiace.dk

JURIDISK MEDDELELSE

Sygekasseambassadører

Eva Dudzinska
Tlf.: 42 75 45 01 (mobil)
e-mail: dudzinskaeva@gmail.com

Bodil Richarme
Tlf.: 61 66 96 01 (mobil)
e-mail: richarmebodil@gmail.com

Eigil Vendel Nielsen
Tlf.: 29 60 64 77 (mobil)
e-mail: enielsen@webspeed.dk